Afvallen door goed voor jezelf te zorgen

Afvallen door goed voor jezelf te zorgen

Afvallen volhouden hoe doe je dat?

Vandaag ben ik in mijn gevoel gedoken. De kleine jongen is ziek en dat zet me dan weer even met beide benen op de grond. Terug naar de basis en voelen….
Ik hoop dat ik iemand handvatten met deze blog kan geven of weer de moed kan geven om het afvallen weer op te pakken maar het vanaf een andere invalshoek te bekijken

Afvallen vanuit compassie voor jezelf

Afvallen en een slank lichaam hebben, is voor veel mensen iets wat ze dagelijks bezighoudt. Vaak zelfs vanaf het moment dat ze opstaan, tot het moment dat ze gaan slapen. In mijn werk als voedingscoach kom ik veel mensen tegen die een groot deel van hun leven bezig zijn met diëten. Ben jij altijd op dieet, en lukt het je maar niet om het lichaam te krijgen dat je graag zou willen? Dan kan het zijn dat je de belangrijkste stap naar een gezond en slank lichaam overslaat. Welke dat is, lees je verderop in mijn verhaal.

Afvallen lijkt zo simpel, gewoon minder eten en meer bewegen toch? Dat zou je denken inderdaad. Dit klopt wel voor het overgrote deel. Alleen als het zo makkelijk zou zijn, zou niemand meer te zwaar zijn, denk ik. Er is altijd meer aan de hand als je merkt dat je keer op keer afvalt en weer aankomt. Soms is het iets medisch maar meestal zit zo iets dieper dan je denkt.

Ik heb vaak een terugval

Ik heb alles al geprobeerd en keer op keer lukt het me om af te vallen. Toch houd ik het op den duur niet vol. Of soms lukt het niet eens een begin te maken. Als het wel lukt, dan komt er altijd een moment waarop ik de controle over mijzelf verlies. En dan begint de cirkel weer van voor af aan.
Als ik luister naar mijn klanten zijn er vaak redenen waarom het niet lukt. Van verkeerd aangeleerde eet- en sportgewoonten, suikerverslaving, een verstoorde hormoonhuishouding door diëten en stress maar ook een negatief zelfbeeld, onverwerkte dingen vanuit de jeugd, slaaptekort, moeilijk om kunnen gaan met emoties, eenzaamheid. Bestaande patronen zijn nog niet doorbroken waardoor afvallen nooit blijvend is.

Ga eens bij jezelf na, hoe het afvalproces bij jou meestal verloopt. Het kan je veel inzicht geven. Bij de meeste mensen gaat het als volgt:

Wanneer je hulp zoekt omdat je af wilt vallen kom je al snel bij iemand terecht die je vertelt wat je zou moeten eten om af te vallen. Of misschien zoek je geen hulp maar doe je het zelf door middel van een dieet, via een boek of een zelf bedacht eetschema. Je stelt een doel op. Iets dat je wilt bereiken en daar ga je voor. Je moet en zal afvallen, want je ziet er niet goed uit en schaamt je voor je lichaam.

Je adem inhouden

Meestal gaat dit gepaard met het opleggen van veel beperkingen. Dit mag wel, dat mag niet en meestal voelt het zwaar. Vooral wanneer je net begint. Maar al snel lijkt het te werken en kom je in de flow, je voelt je lekkerder en ja, je valt af. Wauw, je krijgt complimenten dat je er goed uitziet en je voelt je steeds beter. Tot het moment dat er iets verandert, waardoor het even niet zo loopt als je had gepland. Ik vergelijk het altijd met je adem inhouden, dit lukt wel maar niet voor altijd, dit is met jezelf ontzeggen van heerlijke etenswaren net zo, het lukt gewoon niet voor altijd.

Ineens lukt het niet meer om je aan alle dieetregels te houden. Je neemt eens iets, en nog iets, je bent in een andere omgeving, je voelt je slecht of je hebt gewoon even geen zin om op je voeding te letten. Je voelt je broeken al snel weer strakker zitten en dat gaat gepaard met een rotgevoel.

Grrr. waarom lukt het nu niet meer? Zie je nou wel, ik kan het ook gewoon niet. Laat ook maar.
Zo bevestig je jezelf keer op keer, dat je niet kan afvallen. Dat het je niet lukt. Hoe kan dat nou, vraag je jezelf af?

Hoe doorbreken we die cirkel dan?

Waar ik steeds zekerder van ben, is dat het komt omdat we iedere keer de belangrijkste stap overslaan als we weer vanuit ons verstand besluiten dat we af moeten vallen. Zelf heb ik ook gestruggeld met mijn gewicht en vooral met mijn lichaam. Ik wilde altijd dunner zijn dan dat ik was, omdat ik dacht dat dat mooier was.

Voor mij is er maar 1 antwoord, 1 oplossing voor dit probleem. Afvallen is mogelijk maar zoek een haalbaar doel. Met de sleutel BALANS. Ontzeg jezelf niets! maar begin bij het begin, leer luisteren naar jezelf en voel liefde voor wie je bent. Dan kan je beginnen om liefdevol te eten. Door goed voor jezelf te zorgen als doel te nemen, val je vanzelf af en word je fitter en gezonder.
Zorgen voor jezelf en je lichaam.

Door te sporten, meditatie, yoga, hypnose, mindfullness, bewust en gezond eten.

De valkuil van een gewoon dieet:

Door het nastreven van diëten en het opleggen van beperkingen aan jezelf, zeg je eigenlijk tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent op dit moment. Waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam? Het kan ons zo goed vertellen wat het nodig heeft.

Wil jij graag afvallen, probeer het eens vanuit een ander perspectief te bekijken:

De meeste mensen doen het enkel om slank te zijn. Want dat is mooi hebben we bedacht. Het is niet vreemd dat je daar ongelukkig van wordt en dat je daardoor steeds negatiever over jezelf gaat denken. Ik word hier verdrietig van.

Hoe zit dat bij jou? Als je je herkent in dit verhaal en merkt dat afvallen je maar niet lukt en je keer op keer opnieuw begint. Maak dan vandaag een besluit en doe het nog een keer. Laat alle regels die je ooit bedacht hebt over eten voor wat ze zijn.

Begin vandaag en start met luisteren naar jezelf, neem je rust, slaap genoeg, ontspan, wees er voor anderen, eet bewust en voedt je lichaam en geest met gezonde dingen. Maak een mooi en bewust persoonlijk doel.

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik. Dat is niet iets wat je binnen een dag kan. Steeds als je een stapje doet zal afvallen niet langer vervelend of zwaar zijn. Sterker nog, je zal zonder moeite het lichaam en gewicht krijgen dat bij je past en bij je hoort.

Begin met kleine stapjes…

Start de dag door iets liefs tegen jezelf te zeggen. Hardop in de spiegel, met een glimlach. Doe dit elke dag weer.

Voed jezelf met eten en drinken dat voedzaam is, waar je lichaam echt iets aan heeft. Gun jezelf alleen het allerbeste.

Eet eens een dag heel erg bewust ieder hap en voel wat het met je lijf doet.

Sta eens een minuut met blote voeten op het gras.

Wees dankbaar voor de dingen die goed gaan in jou leven en schrijf ze op.

Zie de schoonheid van jou. Vind jezelf mooi!

Doe gewoon eens iets leuks voor jou, al is dit in je onderbroek over straat rennen, vier het leven het leven is er om geleefd te worden!

Pak af en toe een moment om stil te staan, desnoods letterlijk.

Geef jezelf eens een schouderklopje.

Vergeef jezelf, gewoon vanuit je hart.

Wie ben je dankbaar dat hij of zij in je leven is? Laat het ze weten en stuur een berichtje om ze te bedanken.

Begin met mediteren, 1 minuut heeft al effect. Let eens op je ademhaling.

Laat je niet controleren maar pak de controle en pak je momenten.

Doe je wel eens iets helemaal voor jezelf? Zonder dat iemand anders dit van je wilt? Echt puur omdat jij het wilt? Doe dat eens 1x per week en voel eens hoe dat voelt.

Geef iemand anders eens een compliment. Met zijn haar, jas, kinderen, huis etc.

Doe eens iets waar je je eigenlijk voor schaamt, stap eens uit je comfortzone. Dans op straat, spreek eens iemand aan die je niet kent. Als het voor jou maar ongemakkelijk voelt.

Ontspullen, gooi eens iets weg of geef het weg iets wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Begin eens met boeken of cd’s. Hou ze vast en voel of ze je nog blij maken, zo niet doe het weg.

En ten slotte: Lach meer! Lachen is gezond

Heel veel succes!

Als je eens met me wil praten. Dit doe ik met liefde.

Met lieve groet,

Martine Voedingscoach

Vyrex Solutions | 2019